Macellum / Borsa
Macellumlar öncelikle et ve balık gibi ürünler olmak üzere meyve, sebze, unlu mamul, zeytinyağı ve benzeri ürünlerin satıldığı market kompleksleridir. Bunlar ortasında tholos (yuvarlak yapı) içeren kare planlı bir avlu ve bunun etrafını çevreleyen dükkanlardan oluşan komplekslerdi. Aizanoi macellumunda avlunun ortasındaki 13,27 m. çaplı tholosun kalıntıları görülebilmektedir. On iki tam, dört yarım orthostattan oluşan bir podyum üzerinde yükselen tholosun orthostatlarından günümüze sekiz tam, bir yarım örnek ulaşabilmiştir. Yapının orthostat bloklarında, İmparator Diocletianus’un MS 301 yılında enflasyonla mücadele için yayınladığı Tavan Fiyatlar Fermanı’nda (Edictum de Pretiis Rerum Venalium) yer alan ürünlerin ve tavan fiyatlarının Latince ve Yunanca kopyaları yer almaktadır. Bu yazıtlar İmparatorluk pazarlarında satılan malların satış ücretlerini içerir. Fiyatlar kanunla belirlenerek, ücretlerde değişiklik yapılması engellenmek istenmiştir.
1970 yılındaki Gediz depremi sırasında yıkılan caminin altından açığa çıkartılan bu yapı için “borsa” teriminin kullanılmaya başlanması ise 1970’lerden sonradır.
Buradaki caminin çevresinin bir müddet Çavdarhisar’ın pazar yeri olarak kullanıldığı bilinmektedir. Roma Döneminde kamunun hizmetine açık bir pazar yeri olan alanın, kültürler değişse de yüzyıllar sonra yine pazar yeri olarak kullanılmış olması oldukça ilgi çekicidir.
Son Güncelleme Tarihi: 10 Haziran 2023, Cumartesi