Araştırma Tarihçesi

               Aizanoi Antik Kenti’nin keşfi 19. yüzyılın başlarında Küçük Asya’ya askerî, diplomatik ya da keşif amaçlarıyla gelen seyyahlar tarafından gerçekleştirilmiştir. Kenti ilk keşfeden kişinin Asburnham’ın 3. kontu George Ashburnham olduğu söylenmektedir. Daha sonra sırasıyla, 1824’te St. Asaph, 1827 yılında Kont Alexander de Laborde, Dr. Hall ve Mr. Becker ve Leon de Laborde, 1829 yılında George Thomas Keppel, 1830 yılında ise Haçlı Seferleri tarihçisi Joseph-François Michaud¸ 1834 ve 1847 yıllarında Charles Félix Marie Texier, İngiliz jeolog J. William Hamilton kente gelmişler ve yayınlandıkları makale ve kitaplarda Aizanoi’daki yapılardan bahsetmişlerdir.

      Aizanoi Antik Kenti’ndeki ilk kazı çalışmaları 1926 yılında Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından D. Krencker ve M. Schede yönetiminde başlamış ve 1928 yılına kadar aynı ekip tarafından Zeus Tapınağı ve çevresinde yürütülmüştür.

     İkinci dönem kazı çalışmaları 1970-1982 yılları arasında R. Naumann (1910-1992) başkanlığında yapılmıştır. Bu dönem çalışmaları kentteki hamam yapılarında yoğunlaşmıştır.

         Üçüncü dönem kazı çalışmaları, 1982-1990 yılları arasında A. Hoffmann tarafından Tiyatro-Stadion kompleksinde yapılmıştır.

      Dördüncü dönem kazılarının başkanlığını 1990 yılından 2007 yılına kadar K. Rheidt üstlenmiştir. K. Rheidt, A. Hoffmann ile tapınak, stadion ve Roma köprüleri üzerine çalışmalar gerçekleştirmiştir. K. Rheidt dönemi çalışmaları, Roma köprüleri, Penkalas nehri sel/taşkın koruma duvarları, tapınak restorasyonu ile Aizanoi topografyası üzerine yoğunlaşmıştır.

          Beşinci dönem kazıları ise 2008-2009 yıllarında R.V.D. Hoff başkanlığında sürdürülmüştür. Bu dönemde kentin özellikle Hellenistik, Roma ve Bizans Dönemleri ile ilgili çalışmalar yapılmıştır.

     Altıncı dönem kazıları 2011 ile 2020 yılları arasında Prof. Dr. Elif Özer başkanlığında yürütülmüştür. Zeus Tapınağı çevresi, Hamam-Palaestra, Bouleterion/Odeon, Penkalas, Güney ve Kuzey nekropolislerde, Tiyatro ve Stadion alanlarında kazı çalışmaları yapılmıştır.

     Aizanoi’da 2021 yılında Kütahya Müzesi başkanlığında Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Coşkun’un bilimsel danışmanlığında kazı yeniden başlamıştır. 2022 yılında ise Cumhurbaşkanlığı kararıyla Aizanoi Kazı Başkanlığı’nı Prof. Dr. Gökhan Coşkun üstlenmiştir. Agora, Proyplon, Tiyatro ve Penkalas Çayı’nda kazı çalışmaları devam etmektedir.

Son Güncelleme Tarihi: 09 Haziran 2023, Cuma