Kybele / Meter Steunene Kutsal Alanı

     

     Ana Tanrıça Kybele’nin bu coğrafyadaki yerel ismi Meter Steunene’dir. Kybele’ye ait kutsal alan, Aizanoi kent merkezinin yaklaşık 4 km. güneyinde yer almaktadır. Burada, Penkalas Çayı’nın batısındaki kayalık dik yamaçta bir mağara bulunur. Bu mağaranın kültün ana merkezi olduğu düşünülmektedir. Bugün çökmeler sebebiyle girişi kapanmış olan mağaranın üzerindeki platoda ise iki adet yuvarlak yapı bulunmaktadır. Bunların Meter Steunene kültü ile ilişkili altarlar olabileceği düşünülmektedir. Bunlardan güneydeki daha büyük olanının taurobolium (boğa kurban edilen altar), kuzeydekinin ise criobolium (koç kurban edilen altar) olduğuna yönelik yorumlar mevcuttur.

     Antik yazarlardan Pausanias, bu bölgeye kolonist olarak gelen Aizanoi sakinlerinin Phrygia’da Steunos olarak adlandırılan mağara ve Penkalas Çayı dolaylarına yerleştiğini bildirmektedir (Paus., VIII. 4. 3).

     Pausanias, bir başka pasajında antik dönemin en ünlü mağaralarından bahsederken ilk olarak Steunos mağarasını anlatır:

Penkalas nehri dolaylarında oturan Phrygialılar ve Arkadia’daki Azania’dan bu topraklara gelenler (Aizanoi halkı), ziyaretçilerine Steunos adında yuvarlak ve heybetiyle güzel bir mağara gösterirler. Bu (mağara), Ana Tanrıça için kutsaldır ve onun (burada) bir tasviri vardır.” (Paus., X. 32. 3).

     Meter Steunene kutsal alanının bulunduğu yamacın güneydoğusunda kalan karşı tepede yakın tarihe kadar saygı gören ve Aba (Abla) Sultan adıyla anılan, yöre halkının kutsal saydığı bir alan mevcuttur. Bu alanda etrafı taşlarla çevrilmiş bir mezar bulunmaktadır. Bölge halkının buraya gelip kurban kestiği, yemek pişirerek adaklar adadığı, yağmur duası ya da çocuk sahibi olmak isteyenlerin dua ettiği yönünde anlatımlar mevcuttur. Bu bölgede binlerce yıl sonra benzer uygulamaların varlığı oldukça dikkat çekicidir.

Son Güncelleme Tarihi: 10 Haziran 2023, Cumartesi